Qluten nədir?
Qluten arpa, buğda və çovdar kimi taxıllarda tapılan və xüsusilə çörək, makaron və tort kimi qidaların istehsalında xəmirin uzanmasına imkan verən bir proteindir. Buğda taxılların ən məşhurudur. Təbiətdə yaranan zülal olan qlüten qidalara tekstura və dad əlavə etmək üçün əlavə edilə bilər. O, həmçinin işlənmiş qidaları bir yerdə saxlayan və onlara forma verən bağlayıcı agent kimi işləyir.
Qlütendəki iki əsas zülal glutenin və gliadindir. Gliadin qlütenin mənfi sağlamlıq təsirlərinin əksəriyyətindən məsuldur. Un su ilə qarışdırıldıqda, qlüten zülalları yapışqan kimi konsistensiyaya malik yapışqan şəbəkə əmələ gətirir. Bu yapışqan kimi xüsusiyyət xəmiri elastik edir və bişirmə zamanı çörəyin qalxmasına imkan verir. Qluten xüsusilə, çörək növləri üçün çeynənən bir toxuma təmin edir.
Qlutenin faydaları
Qlutenin insan sağlamlığı üçün bir çox faydası var, lakin onun istehlakına da diqqətli olmaq lazımdır. Bir çox insan tərkibində taxıl olan qidaları istehlak etdikdə müxtəlif risklərlə üzləşə bilər. Bəzi hallarda qluten istehlakının üstünlükləri var. Qlutenin faydalarını aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
Taxıllarda təbii olaraq olan qlüten insult və şəkər riskini azaldır;
Qluten istehlakı bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaları qidalandırır;
Zülal qarışığı olan qlüten bakteriyalar üçün probiotik rolunu oynayır;
Mümkün bağırsaq xəstəliklərinin qarşısını alır.
Kimlər qluten istehlak etməməlidir?
Bir çox insan heç bir yan təsir olmadan qlütenədən istifadə edə bilir. Ancaq çölyak xəstəliyi, qlütenə qarşı dözümsüzlük, buğda allergiyası, qluten istehlakı kimi bəzi sağlamlıq vəziyyətlərində müxtəlif problemlər yarada bilər. Gluten istehlak etməməli olan insanlar aşağıdakı kimi sıralanır:
Çölyak xəstəliyi olanlar;
Çölyak olmayan qlüten həssaslığı olanlar;
Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olanlar;
Buğda allergiyası olanlar.
Qlutenli qidalar
Buğda, arpa, çovdar və bunlardan hazırlanan qidalar, məsələn, makaron, çörək, tort, xəmir və peçenye, emal edilmiş məhsullar, soya sousu, pivə kimi səməni tərkibli spirtli içkilər ehtiva edən ən çox yayılmış qida qrupudur. Adətən qlutenli qidalara aşağıdakılar daxildir:
Tərkibində buğda, arpa və çovdar olan bütün qidalar;
Makaron və əriştə kimi taxıl ehtiva edən makaron növləri;
Tərkibində un olan desertlər, məsələn, çörək, tortlar, peçenye, xəmir, dönər, kruasan, bulka və paxlava;
Qarğıdalı lopaları və düyü pudinqi kimi dənli bitkilər və qranolalar;
Kartof çipsləri kimi qəlyanaltılar;
Pankek, vafli və peçenye kimi səhər yeməyi yeməkləri;
Pivə və səməni içkiləri;
Enerji barları.
Tərkibində qluten olmayan qidalar
Qlutendən qaçmaq üçün qablaşdırılmış qidaların etiketlərini oxumaq və yeməklərin məzmununu şübhə altına almaq çox vacibdir. Onlar etiketlərdə jelatinləşdirilmiş nişasta, dəyişdirilmiş qida nişastası və bitki mənşəli protein kimi görünə bilər. Təbii olaraq qluten olmayan və pəhrizdə olanlar tərəfindən istehlak edilə bilən müxtəlif taxıl, un və nişasta alternativləri var. Qəhvəyi, ağ və yabanı düyü, qarabaşaq yarması, qlutensiz badam unu, hindistancevizi unu, qarğıdalı, noxud unu,darı, kartof unu, kinoa və soya unu qlutensiz qidalara aiddir.
Qluten pəhrizini necə etmək olar?
Qluten pəhrizində olan şəxslər tərkibində qluten olan taxıl və taxıl məhsullarından tamamilə uzaq durmalıdırlar. Əks halda taxıllar çarpaz təmas baxımından “yüksək riskli” hesab olunur. Bu məhsullar adətən tərkibində özü olan taxılların yanında yetişdirilir, üyüdülür və istehsal olunur. Çapraz kontakt olaraq da bilinən çarpaz çirklənmə, özü olmayan qida məhsulları çölyak xəstələri üçün yararsız hala gətirərək tərkibində özü olan bir maddə və ya qidaya məruz qaldıqda baş verir. Çox az miqdarda qluten istehlak etmək çölyak xəstəliyi və qlütenə həssaslıq kimi hallarda nazik bağırsağa zərər verə bilər və qida maddələrinin qana udulmasının qarşısını ala bilər.
Qlutensiz pəhrizdə olan insanlar təbii olaraq qluten olmayan taxıllar, unlar və nişastalar istehlak etməlidirlər. Qlutensiz pəhrizdə icazə verilən qidalara müxtəlif meyvələr, tərəvəzlər, qırmızı və ağ ət, balıq, lobya, paxlalılar və bir çox süd məhsulları daxildir. Bu cür maddələr təbii olaraq qlütensizdir və bu qida qruplarına allergiyası olmayan insanlar üçün təhlükəsizdir.
Qluten pəhrizinin faydaları
Özü olmayan qidaları istehlak etməyi hədəfləyən qluten pəhrizi çölyak xəstəliyi və qlüten allergiyası olan insanlar üçün mütləqdir. Qluten pəhrizinin məlum faydaları arasında bədəni təmir etmək, maddələr mübadiləsini düzgün işləmək, həzm sistemini rahatlaşdırmaq, ağrıları azaltmaq, kilo vermə prosesini dəstəkləmək və stressi yaxşılaşdırmaq daxildir. Qluten pəhrizinin bədən sağlamlığı üçün faydaları aşağıdakılardır:
Qluten pəhrizi bədəni bərpa edir;
Düzgün metabolizmi təmin edir;
Həzm sistemini rahatlaşdırır;
Qluten pəhrizi oynaq ağrılarını azaldır;
Arıqlama prosesini dəstəkləyir;
Stress üçün yaxşıdır.