Lipödem pəhrizi
Ayaq və qol nahiyəsində anormal yağ yığılmasına lipödem deyilir. Belə hallarda ortaya çıxan yağ probleminin qarşısını almaq üçün lipödem qidalanma müalicəsi tətbiq edilir. Lipödem xəstəliyinə genetik faktorlar təsir edə bilər. Ailədə lipödem olan insanlarda gələcəkdə bu xəstəliyin inkişafı mümkündür. Bu qidalanma növündə fermentləşdirilmiş qidaların istifadəsindən çəkinmək lazımdır. Bədəndə yağ yığılmasının qarşısını almaq üçün sağlam yağlar istehlak edilməlidir və duzun miqdarı da azaldılmalıdır. Lipödem qidalanmasında dəriyə qulluq və idmana da diqqət etmək lazımdır. Lipödem pəhriz siyahısı xəstənin vəziyyətinə uyğun olaraq yaradılır. Bəzi lipödem pəhriz siyahılarına 2 yemək, digərlərində isə 3 yemək daxildir. Lipödem pəhrizində qəlyanaltılar verilir.
Lipödem xəstəliyi və fəsadları
Lipödem ayaq nahiyəsində anormal yağ yığılması olsa da, bu piylərə qol nahiyəsində də rast gəlmək mümkündür. Xəstəliyin nə üçün meydana gəldiyi dəqiq bilinməsə də, qadınlarda daha tez-tez baş verdiyinə dair bəzi məlumatlar var. Bu xəstəlik təkcə artıq çəkisi olan və ya piylənmə problemi olan insanlarda deyil, normal çəkisi olan insanlarda da müşahidə oluna bilər.
Bədəndə bu yağ yığılması ilə yanaşı ödem əmələ gəlməsi də meydana gəlir. İnsanın dərisində bəzi dəyişikliklər baş verməyə başlayır. Qadınların menopozu da lipödemə səbəb ola bilər. Lipödemdən əziyyət çəkən insanların yuxarı bədəni daha incə, alt bədəni isə daha qalın bir quruluşa sahib olur. Lipödemin regional və anormal yağ yığılması, regional qançırlar, bud və bud nahiyəsində yağ, şiddətli ağrı, dərinin qızarması kimi bəzi əlamətləri vardır.
Xəstəliyin mümkün fəsadlarına limfa mayesinin yığılması, depressiya, əzələ ağrısı, gəzməkdə çətinlik, əhval pozğunluqları, özünə inamın itirilməsi, dərinin qıcıqlanması və infeksiyalar daxildir.
Lipödem pəhrizində qidalanma
Lipödem qidalanma siyahısı fərdlərin ümumi sağlamlıq vəziyyətinə görə müxtəlif üsullarla hazırlanır. Qida nümunələri seçilərkən ədviyyatlar və sağlam otlar lipödem pəhrizinə daxil edilir. Fermentasiya edilmiş qidalardan qaçınmaq lazım olduğundan bitki mənşəli məhsulların istehlakına daha çox diqqət yetirilir. Tərəvəz və meyvələrin istehlakı bu pəhrizin əsas qidaları sayıla bilər. Dadlandırıcıların istifadəsindən və təmizlənmiş şəkərin istehlakından da uzaq durmaq lazımdır. Yağdan istifadə edərkən təbii yağ növlərinə üstünlük verilir ki, yağ istehlakı təbii olsa da minimaldır.
Heyvan mənşəli qidaların istehlakı tamamilə qadağan edilmir, lakin onları çox az miqdarda istehlak etmək tövsiyə olunur. Duz istehlakı da məhduddur ki, bu prosesdə yodlaşdırılmamış duzdan istifadə etmək mümkündür. Lipödem ilə qidalanma prosesində süd və süd məhsullarının istifadəsi tövsiyə edilmir. Süd məhsulları arasında yalnız kefir və qatıqdan istifadə etmək məsləhət görülür. Bu mövzu ilə bağlı daha ətraflı məlumatı həkimlə məsləhətləşmək daha doğru olar.
Tərkibində əlavələr olan hazır qidalar və meyvə şirəsi istehlak edilməməlidir. Lipödem pəhrizində ağrını və iltihabı aradan qaldırmaq üçün antioksidantlarla zəngin qidalar istehlak edilməlidir. Bunlar qoz-fındıq, avokado, yağsız zülallar və yüksək lifli qidalardan ibarətdir.Bu şəkildə çəki nəzarət altında saxlanılır.