13 günlük İsveç pəhrizi

İsveç pəhrizi nədir?

İsveç pəhrizi karbohidrat qəbulunu azaltmaqla və zülal qəbulunu artırmaqla piylənmə nisbətini azaltmaq məqsədi daşıyan İsveç Milli Qida İdarəsi tərəfindən hazırlanmış bir pəhrizdir. Bu pəhrizdə qidalanma kök tərəvəzlər, bütün taxıllar və balıqlar kimi İsveçdə ənənəvi olaraq süfrədə istifadə olunan işlənməmiş qidalara yönəlmişdir. İsveç pəhrizi idmanla birləşdirildikdə pəhriz daha yaxşı nəticələr verir. Buna uyğun olaraq gündə 30 dəqiqə idman etməyiniz tövsiyə olunur.

 

İsveç pəhrizinin faydaları və zərərləri

İsveç pəhrizi həkim nəzarəti altında və çəki ilə bağlı problemləri olan insanlar üçün riayət edilməli olan ciddi qidalanma proqramıdır. Tələb olunan gündəlik kalorilərin çox altında kalorili məzmuna malik İsveç pəhrizi qısa müddətdə arıqlamağı təmin edir. Pəhrizlə birlikdə bağırsaq hərəkətlərini sürətləndirən meyvə, tərəvəz, taxıl və paxlalılar kimi qidalar məhdudlaşdırılır. Bu qəbizlik və yavaş bağırsaq hərəkətlərinə səbəb ola bilsə də, bol su içmək bu təsirləri azaltmağa kömək edə bilər. İsveç pəhrizi arıqlama prosesində motivasiyaya ehtiyacı olanlar üçün uyğun seçimdir.

Daha az qida istehlak etməyi hədəfləyən pəhriz zamanı maddələr mübadiləsinin ehtiyac duyduğu kalorilər qarşılanmır və orqanizm yaşamaq üçün lazım olan enerjini yağlardan alır. Bununla belə, pəhrizə tövsiyə olunandan daha uzun müddət riayət etmək bazal metabolizmi yavaşlatır. Pəhrizdən sonra normal qidalanma proqramına qayıtdığınız zaman itirilmiş çəki tez bir zamanda geri qaytarıla bilər.

Bədən funksiyaları üçün lazım olan vitamin və mineralların qəbulunu məhdudlaşdıran bu pəhriz vitaminlərin çatışmazlığı səbəbindən sağlamlıq problemləri ilə üzləşməyinizə səbəb ola bilər. İsveç pəhrizinə riayət edərkən vitamin və mineral əlavələri qəbul etmək tövsiyə olunur. Lazım olan vitaminləri qəbul etdiyiniz zaman İsveç pəhrizindən rahatlıqla faydalana bilərsiniz.

Bu pəhrizi ilk növbədə 18-60 yaş arası insanlar edə bilər. Pəhrizə riayət etmək istəyənlərin səhhətində heç bir problem olmamalıdır. Xolesterol problemi və şəkər xəstəliyi olanlar bu pəhrizə əməl edə bilməzlər.

Aşağı kalorili pəhrizlər insanın müntəzəm idmanla məşğul olmasına mane ola bilər. İsveç pəhrizini orta templi gəzintilər, üzgüçülük və çox səy tələb etməyən yoqa və pilates kimi yüngül fəaliyyətlərlə dəstəkləmək olar. Bu yolla maddələr mübadiləsini sürətləndirmək mümkündür.

 

 

İsveç pəhrizinə necə əməl etmək olar?

İsveç pəhrizinin əsas prinsipi 13 gün ərzində normaldan daha az karbohidrat və daha çox sağlam yağlar istehlak etməkdir. Bu şəkildə bədəndəki iltihab azalır, insulin səviyyəsini aşağı tutacağı üçün arıqlamağı asanlaşdırır. Sağlam yağ istehlakı səbəbiylə iltihabı azaldır və obezite riskini minimuma endirir. Bu pəhriz proqramının ilk iki həftəsində karbohidrat və ya yağı az olan və zülalla zəngin qidalar  istehlak edilməlidir. İsveç pəhrizi üçün aşağıdakılara əməl etmək lazımdır:

Qəhvə və çay (dadlandırıcısız) kimi içkilər yalnız müəyyən edilmiş hədlərdə istehlak edilməlidir;

Şəkər pəhrizə daxil olduğu qədər istifadə edilməlidir;

Duz istehlak edilməməlidir;

Pəhriz ən azı 3 ay ara ilə təkrarlanmalıdır;

Ən azı 2 litr su içilməlidir;

İkinci həftədən sonra yüksək yağlı qidalara sadiq qalmağa davam edərkən pəhrizə nişastalı karbohidratların aşağı faizi əlavə edilə bilər. Bu müddətə bol tərəvəz və meyvə yemək də daxildir.

 

İsveç pəhriz qəhvəsi nədir?

İsveç pəhriz qəhvəsi bu pəhriz planının ən vacib elementlərindən biridir. Tərkibində maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə və yağları daha səmərəli şəkildə yandırmağa kömək edən bir çox antioksidan var. Bu pəhrizdə istehlak edilən qəhvənin maddələr mübadiləsini 15%-ə qədər artıraraq arıqlamağa kömək etdiyi, həmçinin işdə və ya məktəbdə enerji səviyyələrini artırdığı güman edilir. Bu da özünüzü gün ərzində fiziki və zehni olaraq daha yaxşı hiss etməyinizə imkan yaradacaq.

 

İsveç pəhrizində nə istehlak edilməlidir?

Bu pəhrizdə istehlak edilməli olan qidaların siyahısı kifayət qədər məhduddur və əsasən aşağı kalorili və yüksək proteinli qidalardan ibarətdir. İsveç pəhrizində istehlak edilməli olan qidalar bunlardır:

Toyuq döşü, tuna az yağ və yüksək protein tərkibinə görə tez-tez seçilən qidadır;

Az yağlı qatıq zülal mənbəyi kimi istifadə edilir və eyni zamanda kalsium verir;

 Yaşıl tərəvəzlər (brokoli, ispanaq) və meyvələr (alma, portağal) daxildir;

Qara qəhvə və ya yaşıl çay.