Mavigilə ye, imunitetini gücləndir

Mavigilə nədir?

Mavigilənin tərkibində E, C vitaminləri, kalium, sink, fol turşusu və dəmir, həmçinin bitki piqmentləri (polifenollar) var. Polifenollar hüceyrələri yeniləyən, iltihabla mübarizə aparan və immunitet sistemini gücləndirən fitokimyəvi maddələrdir. Mavigilə təbii olaraq daha az şəkər ehtiva edir.

Qaragilə zəngin bir antioksidan xüsusiyyətə malikdir. Antioksidantlar yaşlanma, günəşə məruz qalma, ətraf mühitin toksinləri və stress ilə təbii olaraq meydana gələn oksidləşdirici hüceyrə zərərindən qoruyan birləşmələrdir. Mavigilənin “mavi” rəngindən məsul olan antosiyaninlər bədənə sərbəst radikalları dayandırmağa və zərərsizləşdirməyə kömək edir və dərinin qocalma prosesini ləngidir. Glisemik indeksi aşağı olduğu üçün qan şəkərini birdən-birə artırmaz və lif sıxlığı sayəsində uzun müddət tox saxlama xüsusiyyətinə malikdir.

 

Mavigilənin faydaları

Mavigilə antosiyaninlər kimi flavonoidlərin, eləcə də əhəmiyyətli miqdarda C, K və E vitaminlərinin mənbəyidir. Bir stəkan mavigilə gündəlik C vitamini ehtiyacının 20%-ni ödəyir. Sümük sağlamlığının qorunmasında və qanın laxtalanmasında təsirlidir.

Mavigilənin faydaları arasında qan təzyiqini aşağı salmaq, ürək sağlamlığını qorumaq, bakteriya və virusların yayılmasının qarşısını almaq, yaddaşı yaxşılaşdırmaq, sümük formalaşmasına töhfə vermək və immuniteti gücləndirmək daxildir. Mavigilə həm də DNT zədəsini azaldır, yaşlanma və xərçəngə qarşı qoruyur. Qaragilə şəkər xəstələrində şəkər balansını qorumağa kömək edir. Mavigilə qlükoza emalına, kilo itkisinə və insulinə həssaslığa kömək edə bilər.

 

Yüksək qan təzyiqi riskini azaldır

Mavigilə flavonoidlər adlanan antioksidant mənbəyidir. Gündə təxminən bir fincan mavigilə istehlakı qan damarlarının fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Bu birləşmələr həmçinin qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.

 

Ürək-damar sağlamlığını qoruyur

Mavigilə rəngini verən bir antioksidant kimyəvi olan antosiyanin LDL xolesterini aşağı salmağa kömək edir. Mavigilədə olan antosiyaninlər xolesterol səbəbiylə də inkişaf edə bilən aterosklerozun qarşısını alaraq ürək-damar sağlamlığını qoruyur.

 

İmmunitet sistemini gücləndirir

Mavigilə flavonoidlər, vitamin C, A vitamini, kalium, pəhriz lifi ilə zəngindir ki, bu da hüceyrə zədələnməsini azaltmağa və immunitet sisteminizi gücləndirməyə kömək edir. Bundan əlavə, onların tərkibindəki antosiyaninlər orqanizmin infeksiyalarla mübarizə aparmasına kömək edir.

 

Sümük mineral sıxlığını artırır

Mavigilədə polifenollar və K vitamini var. Polifenollar tanınmış iltihab əleyhinə dərmanlardır. Sümük sağlamlığını yaxşılaşdırmaqla yanaşı, osteoartrit simptomlarını yaxşılaşdıra bilərlər.

 

Yaddaş, öyrənmə və düşünmə kimi koqnitiv bacarıqları təkmilləşdirir

Mavigilə idrak funksiyasını və ya demans riskini azaltdığı sübut edilmiş yüksək səviyyədə mikroelementlər və antioksidantlardan ibarətdir. Bundan əlavə, mavigilədə olan flavonoidlər adlanan birləşmələr yaddaş, öyrənmə və düşünmə bacarıqları, qərar qəbul etmə, şifahi anlama və ədədi qabiliyyətlər daxil olmaqla idrak funksiyalarına müsbət təsir göstərir.

 

Həzm sağlamlığını dəstəkləyir

Mavigilə qəbizliyin qarşısını alan və həzm sisteminin funksiyalarını yaxşılaşdıran lif mənbəyidir. Onlar həmçinin antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik olan və bağırsaq mikrobiotasını dəyişə bilən antosiyaninlərlə zəngindir.

 

 

Göz sağlamlığını qoruyur

Mavigilə görmə sinirini zədələyən bir xəstəlik növü olan qlaukoma xəstəliyinin müalicəsində kömək edir.

 

Xərçəng və xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır

Mavigilənin tərkibində xərçənglə mübarizə aparan antosiyanozidlər və resveratrol var. Antosiyanozidlər sərbəst radikalların potensial zədələnməsinin qarşısını almaq və iltihabı azaltmaq kimi bir sıra xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.

 

Mavigilə necə istehlak edilməlidir?

Mavigilə çox yönlü meyvədir ki, təzə, qurudulmuş və ya dondurulmuş halda yeyilə bilər. Mavigilə tək başına meyvə kimi istehlak edilə bilər və ya qatıq, yulaf, vafli tortlar, piroqlar, mürəbbəli dondurma və smuzilərə əlavə edilə bilər. Ondan meyvə çayı kimi də istehlak edilə bilər.

Hamilə qadınlar gündəlik tövsiyə olunan miqdarı aşmamaq şərti ilə qaragilə yeyə bilərlər. Qaragilə nə qədər sağlam olsa da, həddindən artıq istehlak edilməməlidir. Gündə 75-100 qram qaragilə tövsiyə olunur. 100 qram mavigilə cəmi 42 kilokaloridir. Mavigilədə salisilik turşu var. Bu maddə aspirində də var və qan durulaşdırıcı təsir göstərir.

 

Mavigilənin idmana təsiri

 

1.Sürətli enerjinin təmin edilməsi:

Qaragilə təbii şəkər və karbohidratlardan ibarətdir. Bu xüsusiyyət idmançıların məşqdən əvvəl və ya məşq zamanı sürətli enerji təmin etməyə üstünlük vermələrinə səbəb olur.

 

2.İltihabı azaldıcı təsir:

İdmançılar məşqdən sonra baş verə biləcək əzələ ağrılarını və iltihabı azaltmaq üçün mavigilə istehlak edə bilərlər. Onun iltihabı azaldan xüsusiyyətləri sağalma prosesini sürətləndirir.

 

3.Oksidləşdirici stresslə mübarizə:

Yüksək intensivlikli məşq bədəndə oksidləşdirici stressi artıra bilər. Mavigilədəki antioksidanlar idmançılara oksidləşdirici stresslə mübarizə aparmağa və hüceyrə zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edir.

 

4.Əzələ kramplarının azaldılması:

Mavigilə tərkibindəki kalium sayəsində əzələ funksiyasını dəstəkləyə bilir. Bu xüsusiyyət idmançılara məşq zamanı və ya sonrasında baş verə biləcək əzələ kramplarını azaltmağa kömək edir.

 

5.Nəmləndirməni dəstəkləyir:

Tərkibində yüksək su olduğuna görə, mavigilə də idmançılara məşq zamanı bədənlərini nəmləndirməyə kömək edir.

 

İdmançıların onlara üstünlük verməsinin səbəbi onların qida dəyəri və performansı artıran xüsusiyyətləridir. Ancaq fərdlərin əvvəlki sağlamlıq vəziyyətlərinə və allergiyalarına diqqət yetirmələri vacibdir. Hər hansı bir pəhriz dəyişikliyi və ya əlavə istifadə etməzdən əvvəl həmişə bir sağlamlıq mütəxəssisi ilə məsləhətləşmək tövsiyə olunur.