Yüksək qida qaynağı olan avokadanın faydaları

 

Avokado nədir?

Avokado dəfnə fəsiləsinə aid tropik meyvədir, vətəni Mərkəzi Amerikadır. Yaşıl rəngli, armud formalı və kobud xarici səthə malik olan avokado yüksək qida dəyəri ilə tanınır. Avokado meyvəsi sağlam yağlar, lif, kalium, E vitamini və fol turşusu ilə zəngindir. Həm qastronomiya, həm də sağlamlıq baxımından zəngin qida qaynağı olan avokado daha çox salat, sous, sendviç və simuzi kimi reseptlərdə istifadə edilərək ürək sağlamlığına müsbət təsirləri və antioksidant xüsusiyyətləri ilə diqqət çəkir.

Avokado C, E, K və B6, B2, B3, B5 vitaminləri, həmçinin folat, maqnezium və kalium mənbəyidir. Tərkibində lutein, beta karotin və omeqa-3 yağ turşuları da var. Təxminən yarım avokado (100 q) ehtiva edir:

 

160 kalori

14,7 q yağ

8,5 q karbohidratlar

6,7 q lif

1 q şəkərdən az

 

Avokadonun faydaları

Avokado ürək-damar xəstəliklərindən qoruyur, iştahı tənzimləyir, xolesterini aşağı salır və oksidləşdirici zədələrə qarşı immuniteti dəstəkləyir. Həzm sağlamlığı üçün də faydalı olan avokado vitamin və minerallarla zəngindir. Avokadonun ümumi faydaları bunlardır:

Yaşlanma əleyhinə təsirə malikdir;

Sümükləri gücləndirir;

Depressiyanın təsirlərini azaldır;

Həzmi yaxşılaşdıraraq qəbizliyin qarşısını alır;

Osteoartrit əlamətlərini azaldır;

İnfeksiyalardan qoruyur;

Hamiləlik dövründə körpənin sağlam inkişafına kömək edir;

Bədəndən toksinlərin çıxarılmasını asanlaşdırır;

Avokado beyin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.

 

 

Avokadonun qadınlar üçün faydaları

Avokadonun qadınlar üçün faydaları arasında hormonal tarazlığın qorunmasına kömək etmək, tərkibindəki fol turşusu sayəsində məhsuldarlığı dəstəkləmək, menstrual simptomları aradan qaldırmaq, yüksək antioksidan və E vitamini ilə dəri və saç sağlamlığını gücləndirmək, menopoz əlamətlərini azaltmaq, sümük sıxlığını qorumaq və tərkibindəki sağlam yağlarla çəki nəzarətinə töhfə vermək daxildir. Avokado qadınlar üçün aşağıdakı səbəblərə görə vacibdir:

Körpə və ananın sağlamlığını dəstəkləyir: Avokadoda olan fol turşusu hamiləlik zamanı ana və körpə sağlamlığını dəstəkləyir. Tərkibindəki sağlam yağlar südün keyfiyyətini artırmağa kömək edir. Dəri üçün faydaları sayəsində avokado hamiləlik dövründə də dərinin elastikliyini qorumağa kömək edir.

Sümük sağlamlığı üçün faydalıdır: Avokadonun tərkibində sümük sağlamlığını dəstəkləyən K vitamini və maqnezium kimi minerallar var. Bu quruluşa görə avokado osteoporoz ehtimalını azaltmağa kömək edir.

Dərini nəmləndirir: Avokadonun tərkibindəki antioksidantlar və sağlam yağlar dərinin nəmlənməsinə kömək edir, dərini günəşin zərərli şüalarından qoruyur və erkən qocalmanın təsirlərini zəiflədir.

Premenstrual sindromun simptomlarını azaldır: Avokadonun tərkibində hormon balansına töhfə verən fitosterollar var. Bu quruluşa görə avokado premenstrual sindromun mənfi təsirlərinin azaldılmasını dəstəkləyir.

Çəki nəzarətinə kömək edir: Yüksək lif tərkibli meyvə olan avokado tərkibindəki sağlam yağlarla sizi uzun müddət tox saxlayır ki, bu da çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir.

 

Avokado nə zaman və nə qədər yemək lazımdır?

Qida dəyəri yüksək  olan avokado günün istənilən vaxtında istehlak edilə bilər. Ancaq maksimum fayda əldə etmək üçün qidanı doğru zamanda və düzgün şəkildə istehlak etmək tövsiyə olunur. Əvvəlcə avokadonun yetişməsini yoxlamaq üçün səthinə yumşaq bir şəkildə basdırın. Yumşaq olarsa, yetişmiş və istehlaka hazırdır. Səhər, nahar və ya şam yeməyində müxtəlif yeməklərlə və ya qəlyanaltı olaraq istehlak edilə bilər. Yatmazdan əvvəl avokado yemək həzmi ləngidə biləcəyi üçün onu gün ərzində istehlak etmək daha yaxşıdır.

İstehlak ediləcək sağlam yağlar və qida maddələri ilə zəngin olan avokadonun miqdarı ümumi pəhriz və fərdi ehtiyaclara görə insandan insana dəyişə bilər. Bununla belə, sağlam bir yetkinin gündə yarım avokado və ya həftədə 2-3 avokado istehlak etməsi ideal hesab olunur. Bu miqdar mono doymamış yağ turşuları, lif, E vitamini, kalium və folat kimi bədənimizin ehtiyac duyduğu əsas qidaları ödəmək üçün kifayətdir.

 

Avokadonun zərərləri

Avokado sağlam yağ turşuları və zəngin qida dəyəri ilə tanınan bir meyvə olsa da, bəzi insanlarda allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Avokado istehlak etməzdən əvvəl mümkün allergik reaksiyalara qarşı diqqətli olmaq lazımdır. Avokadonun zərərləri arasında sayıla bilən allergik reaksiyalar iki fərqli şəkildə özünü göstərə bilər. Əvvəlcə oral allergiya sindromu kimi görünə bilər, bu zaman ağızda, dodaqlarda, dildə və boğazda qaşınma və şişkinlik kimi əlamətlər müşahidə edilir. İkincisi, lateks meyvə sindromu kimi özünü göstərir. Avokadonun tərkibində latekslə çarpaz reaksiya verə bilən təbii lateks rezininə bənzər zülallar olduğundan, xüsusilə lateks allergiyası olan insanlar dəri döküntüləri, ürəkbulanma, qusma və ya daha ciddi allergik reaksiyalarla qarşılaşa bilər.

Əgər əvvəllər heç istehlak etməmisinizsə, kiçik miqdarlarla başlamaq və bədəninizin reaksiyasını müşahidə etmək tövsiyə olunur. Allergik reaksiyanın hər hansı bir əlaməti görünsə, dərhal bir tibb işçisi ilə əlaqə saxlamalısınız.

Yüksək kalorili və yağ tərkibinə görə istehlak miqdarını şəxsi sağlamlıq vəziyyətinizə və pəhriz ehtiyaclarınıza uyğun tənzimləməlisiniz. Əgər qan durulaşdıran dərmanlar qəbul edirsinizsə, istehlakınızı məhdudlaşdırmağınız tövsiyə olunur. Avokadonun zərəri adətən həddindən artıq istehlakdan qaynaqlanır, buna görə də porsiyaya nəzarət nəzərə alınmalıdır.